woensdag 5 november 2014

Opdracht 5 - Hoe lokaal is mijn product?

De basketballers van Nieuwegein: Nieuwegein is een stadje in de provincie Utrecht. Newstars (de naam van de club) kent mooie glorie dagen in het verleden. De jeugdteams hebben regelmatig in de finale gestaan van het Nederlands Kampioenschap. En het herenteam wilt vaak stunten in de beker competitie.

Newstars heeft ontzettend trouwe supporters. Dit zijn voornamelijk de spelers zelf en de familie hiervan. De lokale sportzaal is dan ook altijd gezellig druk met mensen die gezellig een biertje komen drinken. Mensen ontmoeten elkaar daar en ze zitten nog lekker droog ook. Het zijn mensen die lekker op zaterdag de fiets pakken en even gezellig hun club gaan aanmoedigen. Overdag de jongeren en s'avonds het herenteam.

De jongeren van deze club kijken echt op tegen de jongens uit het herenteam en dromen ervan om ooit in dat team te mogen spelen. Sommige verlaten de club omdat ze ergens op een hoger niveau kunnen spelen maar de nostalgie bij deze club zal altijd blijven. Wanneer je jong bent, maakt het niet uit of je in het hoogste niveau speelt en of je een sterrenteam hebt. Iedere wedstrijd benader je alsof het een kampioenswedstrijd is.

Het leuke van dit soort clubs is dat er ontzettend veel streekderby's zijn. De rivaliteit tussen twee plaatjes of dorpjes zorgt ervoor dat een simpele wedstrijd ontzettend veel lading krijgt. Je staat al met 20-0 achter wanneer je de uitspelende ploeg bent. De scheidsrechter is vaak nog een vader van een jongen van de tegenpartij en 40 man in een kleine broeierige sportzaal laten je denken dat je in een uitverkocht arena speelt.

De club uit het voorbeeld is mijn oude basketbalclub waar ik mijn mooiste basketbal dagen heb beleefd. Maar dit voorbeeld geld eigenlijk voor heel sportend Nederland. Voetbal, hockey, basketbal, volleybal, noem maar op. Bij iedere sport kom je dit tegen. De doelgroep zijn de ouderen van de sportclubs, de supporters en de liefhebbers. De sporters zorgen er slechts voor dat het product 'cool' wordt.


Ecover hecht veel waarde aan het recyclen van producten zodat de wereld schoner wordt.
Net zoals Ecover in de toekomst investeert, doen sportclubs dit ook. De kids zijn de toekomst, met dromen en doelen en vooral onbezonnen passie voor het leven en de sport. Ecover kan heel goed samenwerken met sportend Nederland door gerecycled sportmateriaal te produceren. Het zou ideaal zijn wanneer bekende sportmerken het belang gaan inzien. Want dan dan Ecover voor de productie van basketballen gaan samenwerken met Spalding of Baden. En voor de productie van voetballen met Derbystar.


IJkpersoon:
Jeroen de regelneef
Iedereen kent deze persoon. Jeroen is de lijm die de club bij elkaar houdt. Een dergelijk persoon geniet een zeker status omdat hij alles weet en alles regelt. Deze status dwingt Jeroen af mede omdat hij dit ook uitstraalt. Met hem valt niet te sollen. Jeroen heeft in het verleden veel bereikt in de desbetreffende sport. Hij heeft connecties in de sportwereld en hoort bij de geschiedenis van de club. Verhalen gaan rond in de club over dat ene sterrenteam van toentertijd. Jeroen was een van de belangrijkste spelers van dat team. ''Jeroen had de potentie om prof te worden, maar zijn blessures...''
Deze IJkpersoon moet de gene zijn die voorop in de strijd gaat om de wereld te verbeteren met gerecyclede sport artikelen.


2 voorstellen voor een wijziging van jouw product om deze nieuwe lokale doelgroep ook lokaal aan te spreken:




Nieuwe basketball met gerecycled materiaal.
Dit is mogelijk voor iedere sport: voetballen, basketballen, hockeysticks, honkbalhandschoenen enzovoorts. Hierdoor krijgt Ecover een ontzettend grote afzetmarkt.












Dit is een afficheadvertentie dat komt te hangen in de wijk van de club maar ook in het de sportzalen en/of langs de velden. Per sport een andere affiche uiteraard. Dus voor voetbal moet de basketball vervangen door een voetbal en het basketbalveld moet vervangen worden door een voetbalveld. 
Ik heb geprobeerd om het plastic uit de bal te laten komen zodat het echt duidelijk is dat de bal uit gerecyclede producten bestaat.











Welke afdelingen heb ik nodig?

  • R&D: Wat zijn de mogelijkheden met afval, kosten voor het recyclen per product, wanneer zijn er schaalvoordelen.
  • Marketing: Bij hoeveel afzet is de omzet winst en bij hoeveel afzet is omzet een break even punt. Is het qua winst interessant voor de merken waarmee we in zee gaan? 
  • Communicatie: Hoe gaan we vraag creëren in zowel de markt als de merken waarmee we in zee gaan.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten